Jako malá jsem odmítala pozřít cokoliv, co se barvou chutí či vůní vymykalo normálu (a tím normálem myslím věci bez barvy, chuti, zápachu). Postupem času jsem si hledala k děsivé zelenině a ovoci cestu. No, trvalo to dlouho, ale nyní se můj jídelníček skládá převážně z těchto potravin a já je zbožňuji.

Tyto plněné Portobello žampiony jsou výborné na různé druhy oslav a večírků díky jejich snadné konzumaci. Nejsou moc malé na to, aby hosta urazily a ani moc velké, aby ho zaplácly na další 4 hodiny, takže si může pochutnat na dalších dobrotách, které se mu budou nabízet.

Je to ale také pokrm, který si můžete udělat během lenivého víkendu, kdy toužíte po něčem nevšedním, co by vám ale nezabralo mnoho hodin přípravy.

 

Na dva žampiony budete potřebovat:

 

Stupeň obtížnostiJednoduchý

Porce1 Serving
Čas na přípravu10 minutDoba vaření20 minutCelkový čas30 minut

 2 Portobello žampiony střední velikosti
 100 g květáku
 15 g sušených rajčat
 40 g cherry rajčátek
 30 g cukety
 1 lžička rajčatového pyré
 ¼ lžička česneku
 10 g čerstvého špenátu
 10 g černých oliv
 oregáno
 čerstvá bazalka
 lahůdkové driždí
 sůl, pepř
 olivový olej

1

Nejprve rozmixujte květák ve vysokorychlostním mixéru, až bude připomínat konzistencí rýži. Poté vyklepněte do utěrky a dejte na 30 sekund do mikrovlnky a až nebude květák tak horký vymáčkněte z něj všechnu přebytečnou vodu. Květák pak vložte na pánev společně s rajčaty, cuketou a černými olivami, restujte pár minut, dokud zelenina trochu nezměkne. Přidejte zbytek surovin a dobře promíchejte.

2

Kloboučky žampionů potřete olivovým olejem a vložte na pečící plech. Květákovou rýží naplňte oba žampiony a dejte péct na 180 – 200 °C na 15 – 20 minut (záleží na velikosti hub). Až žampion bude měkký (ale stále by měl držet tvar) vyndejte z trouby a můžete servírovat.

3

Na dochucení můžete celé jídlo jemně polít balzamikovou glazurou (není to ocet, ale spíše sirup) a ozdobit čerstvou bazalkou.

Ingredience

 2 Portobello žampiony střední velikosti
 100 g květáku
 15 g sušených rajčat
 40 g cherry rajčátek
 30 g cukety
 1 lžička rajčatového pyré
 ¼ lžička česneku
 10 g čerstvého špenátu
 10 g černých oliv
 oregáno
 čerstvá bazalka
 lahůdkové driždí
 sůl, pepř
 olivový olej

Postup

1

Nejprve rozmixujte květák ve vysokorychlostním mixéru, až bude připomínat konzistencí rýži. Poté vyklepněte do utěrky a dejte na 30 sekund do mikrovlnky a až nebude květák tak horký vymáčkněte z něj všechnu přebytečnou vodu. Květák pak vložte na pánev společně s rajčaty, cuketou a černými olivami, restujte pár minut, dokud zelenina trochu nezměkne. Přidejte zbytek surovin a dobře promíchejte.

2

Kloboučky žampionů potřete olivovým olejem a vložte na pečící plech. Květákovou rýží naplňte oba žampiony a dejte péct na 180 – 200 °C na 15 – 20 minut (záleží na velikosti hub). Až žampion bude měkký (ale stále by měl držet tvar) vyndejte z trouby a můžete servírovat.

3

Na dochucení můžete celé jídlo jemně polít balzamikovou glazurou (není to ocet, ale spíše sirup) a ozdobit čerstvou bazalkou.

Stuffed Portobello mushrooms // Plněné žampiony

Napsat komentář